Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

ZAVOD ZA HIDROGEOLOGIJU I INŽENJERSKU GEOLOGIJU

Predstojnik Zavoda: Dr.sc. Josip Terzić

Tel: +385 1 6160 700

E-mail: jterzic@hgi-cgs.hr

 

Tajnica Zavoda: Nataša Pomper

Tel: +385 1 6160 710

E-mail: npomper@hgi-cgs.hr

Zavod za hidrogeologiju i inženjersku geologiju (HGIG) obavlja poslove iz znanstvene grane geološkog inženjerstva na znanstvenoj i stručnoj razini. Riječ je o primijenjenom dijelu geološke struke koji pripada tehničkim znanostima.

Više..

Hidrokemijski laboratorij Zavoda HGIG postoji od sredine 1990.-ih godina prošlog stoljeća i od osnivanja kontinuirano se unaprjeđuje, te je sada u stanju na visokoj razini odrediti brojne parametre važne za hidrogeološku ekspertizu . Laboratorij raspolaže opremom za in situ mjerenja: terenskim sondama s više pokazatelja, osjetilima za kontinuirano mjerenje EC, T, pH i kisika izravno na terenu (tzv. logger), te dubinskim sondama i uzorkivačima (sampler) za bušotine. Od laboratorijske opreme ističu se ionski kromatograf, spektrofotometar i analizator Picarro kojim se određuju stabilni izotopi deuterij i kisik-18 (instrument kupljen u sklopu IPA Adriatic projekta Drinkadria), slično kao i TN analizator tvrtke HACH i analizator ukupnih i otopljenih organskih i anorganskih ugljika (kupljeni u sklopu HRZZ projekta TRANITAL). Neke od instrumenata hidrokemijski laboratorij dijeli s pojedinim laboratorijima drugih zavoda HGI. Ovaj način nabave laboratorijske opreme putem EU ili HRZZ projekata predstavlja glavni način za buduće unaprjeđivanje opreme, no prema potrebi zavod HGIG ulagat će i dalje vlastita sredstva u unaprjeđivanje opreme.

Za razliku od hidrokemijskog, inženjerskogeološki laboratorij je relativno nov, uspostavljen u zadnjih desetak godina. Osim pripreme uzoraka uspješno se izvode razni inženjerskogeološki i geotehnički pokusi. Laboratorij je još donekle u fazi uhodavanja, no u njemu su već uspješno odrađene brojne analize ugrađene u temeljnu djelatnost, znanstvene radove i doktorske disertacije.

Zavod za hidrogeologiju i inženjersku geologiju trenutno broji 34 zaposlenika.

hr
Skip to content