Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

ZAVOD ZA MINERALNE SIROVINE

Gospodarstveni (tržišni) projekti

Paleolimnološka istraživanja u NP Krka – Visovačko jezero


Javna ustanova Nacionalni park Krka i Hrvatski geološki institut ugovorili su 2019. godine provođenje dvogodišnjeg projekta „Paleolimnološko istraživanje u NP „Krka“ – Visovačko jezero“. Istraživanje će se provoditi u svrhu proučavanja razvoja jezerskog sustava Visovačko jezero od Roškog slapa do Skradinskog buka u smislu geneze jezera, promjene u sedimentaciji koje ukazuju na promjene klimatskih uvjeta, promjena u korištenju zemljišta, erozije i paleohidrologije.

U prvoj fazi provedena su geofizička istraživanja koja su obuhvatila snimanje dna višesnopnim dubinomjerom (multibeam echosounder, MB) i panoramskim dubinomjerom (side-scan sonar, SSS) te podpovršine geološkim dubinomjerom (sub-bottom profiler, SBP) i radarom za promatranje ispod površine zemlje (ground penetrating radar, GPR). Ova istraživanja do sada nisu provedena u NP Krka, a važna su osnova za sva dalja istraživanja. Za snimanje podpovršine korišteni su SBP Innomar SES-2000 light i GPR MALÅ GX 80 u suradnji s tvrtkama Geomar d.o.o. Split i GeoDa consulting d.o.o.

Mjerenjem dubine na istraživanom području s višesnopnim dubinomjerom (MB WASSP S3) izrađena je detaljna batimetrijska karta Visovačkog jezera te morfološka karta dna jezera. Prosječna dubina iznosila je -4 do -26 m, a najveća dubina -40 m Prvi podaci ukazuju na debljinu riječnih i jezerskih sedimenata veću od 35 m, a vidljive su i brojne potopljene i zatrpane sedrene barijere i potopljene ponikve.

Druga faza istraživanja već je započela bušenjem sedimenata klipnim jezgrilom na pet lokacija. Sedimenti iz prikupljenih jezgara (duljine do 8,4 m) će se analizirati sedimentološkim, geokemijsko-mineraloškim i mikropaleontološkim metodama.

Glavni istraživač / voditelj: dr.sc. Nikolina Ilijanić

Slobodan Miko,

Ozren Hasan,

Dea Brunović,

Martina Šparica Miko,

Ana Maria Heski,

Koraljka Bakrač,

Hajek Tadesse,

Tamara Marković,

Saša Mesić,

Ivan Razum

Datum početka i kraja projekta:  01.03.2019.-01.03.2021.


 

Kategorija projekta:  Znanstveno-istraživački projekt (Javna ustanova Nacionalni park Krka)


Ugovoreni iznos financiranja: 312.000,00 HRK


Status: Aktivan

Skip to content