Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

NOVOSTI

Završen 7. hrvatski geološki kongres (7. HGK)

  1. HGK održan je u hotelu Valamar Diamant Hotel & Residence u Poreču od 2. do 4. listopada 2023. godine. Ove je godine na 7. HGK sudjelovalo ukupno 210 sudionika. To potvrđuje da kolege geolozi vole doći na HGK, načiti nešto novo, ali i vidjeti se s kolegama iz cijele Hrvatske i inozemstva i provesti ugodna tri dana u međusobnom druženju i razmjeni iskustava.

Kongres je otvorio predsjednik Hrvatskog geološkog društva i ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta dr. sc. Slobodan Miko. Prisutnima se obratila Tajana Huzak, tajnica kabineta ministra u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. U ime Istarske županije, kongres je pozdravila zamjenica župana Jessica Acquavita. Prigodne govore održali su Marijan Krpan (predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike), direktor istraživanja u INA-i Goran Jović, te prodekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Stanko Ružičić. Sudionike kongresa je pozdravila i Sanja Skaramuca u ime Udrženja geologa BiH.

U dvodevnom okupljanju obuhvaćene su mnoge teme značajne za znanstvena i stručna istraživanja geoznanosti u Hrvatskoj. Istaknuta su pozvana predavanja, od mikrofosilnih zajednica miocenskih naslaga sjvernohrvatskog bazena (Valentina Hajek Tadesse), erozije obala (Kristina Pikelj), akta o kritičnim mineralnim sirovinama na području ADRIA zemalja (Sibila Borojević Šoštarić), do istraživanja ugljikovodika (Goran Jović & Tomislav Baketarić) te razvoja i primjena geotermalne energije (Martina Tuschl) u Hrvatskoj.

Program kongresa bio je raspoređen na 20 tema u sklopu kojih je bilo prijavljeno ukupno 160 sažetaka. Na kongresu su održana 95 predavanja i prezentirano je 65 postera. Uz spomenute teme pozvanih predavanja, prvi dan kongresa bio je rezerviran za taložne stijene, stratigrafiju i taložne bazene, potom magmatske i metamorfne stijene, mineralogiju i geokemiju, paleontologiju i biostratigrafiju, daljinska istraživanja, mineralne sirovine, geologiju mora i kvartar. Drugi dan je bio rezerviran za hidrogeologiju i inženjersku geologiju, geohazarde, geofiziku i seizmologiju, geologiju nafte, geoenergetske sustave, geologiju krša, paleontologiju, te geološku baštinu, muzeologiju i obrazovanje i popularizaciju geologije. Predavanja su bila organizirana u dvije dvorane, te su sudionici stalno imali osjećaj da nešto propuštaju.

Ove godine je uvedena i novost, u sklopu kongresa organizirana je radionica „Uvod u gemologiju“, koju je vodila doc. dr. sc. Andrea Čobić i kroz koju je u dva dana prošlo ukupno 35 sudionika. Također, za vrijeme trajanja kongresa je bio predstavljen na registracijskom stolu novi udžbenik iz geologije za 4. razrede prirodoslovnih gimnazija, koji su sudionici mogli pogledati i prelistati.

Kongres je završen u srijedu, s organizirinim jednodevnim ekskurzijama na području Istre: Siva Istra (fliš, geohazardi, hidrogeologija), Crvena Istra (regionalne diskordancije – kopneni materijali) i Bijela Istra (karbonatna platforma, AG kamen).

Važno je istaknuti da je i ove godine velik značaj dan zajedničkom druženju sudionika na organiziranoj svečanoj večeri, na kojoj je DJ Lorenzo (Marko Kantolić) bio zadužen za dobru atmosferu.

Pokrovitelji kongresa bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Istarska županija. Glavni sponzor kongresa je bila INA – Industrija nafte d.d., zatim Agencija za ugljikovodike i Jadranski naftovod d.d., te ostali sponzori GEO-5 d.o.o. Rovinj, Geokon-Zagreb d.d., Kamen d.d. Pazin, Velički kamen d.o.o. Velika i Wienerberger d.o.o. Karlovac. Donatori kongresa su bili Javna ustanova Natura Histrica iz Pule, LIMES plus iz Zagreba, Zagrebačka pivovara, Aura proizvodi d.o.o. iz Buzeta i Vina Petrovečki iz Svetog Križa Začretje i Turistička zajednica grada Poreča.

Predsjednik i tajnica HGD-a, Slobodan Miko i Nikolina Ilijanić gostovali su u radijskoj emisiji Oko znanosti, prvog programa Hrvatskog radija u srijedu 4. listopada, te su u danom medijskom prostoru iskoristili priliku za isticanjem potrebe istraživanja i primjene mineralnih sirovina u Hrvatskoj i svijetu, kao i najavu održavanja 7. HGK u Poreču: https://radio.hrt.hr/slusaonica/oko-znanosti

Zahvaljujemo svim kolegama, članovima organizacijskog i programasko-znanstvenog odbora, voditeljima ekskurzija, urednicama Knjige sažetaka i Vodiča ekskurzija, studentima-volonterima, te svim članovima Hrvatskog geološkog društva koji su sudjelovali na kongresu, sponzorima i donatorima, što svake četiri godine posjećuju hrvatski geološki kongres i na taj način pokazuju da cijene i prepoznaju HGK kao centralno znanstveno događanje geologa, a HG(I)D-u kao organizatoru postavljaju visoke ciljeve u organizaciji, kojima se radujemo.

Vidimo se za četiri godine!

Otvorenje 7. hrvatskog geološkog kongresa

hr
Skip to content