Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

NOVOSTI

Treće predavanje povodom 70. obljetnice HGD-a

70 godina HGD

70 godina HGD-a

Povodom 70. obljetnice, Hrvatsko geološko društvo organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja.
treće predavanje iz ciklusa – UNESCO Geopark Viški arhipelag, održat će dr. sc. Tvrtko Korbar iz Hrvatskoga geološkog instituta, u srijedu 10. studenoga 2021. godine u 19:30 hKnjižnici I čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva ul. 5).
treće predavanje 70 godina HGD

Područje Viškog arhipelaga obuhvaća srednjojadranske otoke Vis, Biševo, Palagruža, Brusnik, Svetac, Jabuka te druge otočiće i hridi. Na tom području nalazimo neke jedinstvene geološke i geomorfološke pojave pa stoga i najveću koncentraciju spomenika prirode i zaštićenih krajobraza u Hrvatskoj, pa i šire. Nakon izrade nove Osnovne geološke karte tog područja, a na inicijativu predavača i uz podršku Hrvatskoga geološkog instituta, ujedinjena lokalna samouprava prijavila je Geopark Viški arhipelag kao potencijalni UNESCO globalni geopark. Nakon opsežne međunarodne procjene, 2019. godine ovo područje proglašeno je UNESCO globalnim geoparkom. Temelj za pozitivnu odluku svakako je jedinstvena geološka baština ovog geoparka, ali i iznimna biološka raznolikost te bogati kulturno-povijesni identitet tog prostora.

dr.sc. Tvrtko Korbar, Hrvatski geološki institut, tkorbar@hgi-cgs.hr

Tvrtko Korbar

dr.sc. Tvrtko Korbar

Dr. sc. Tvrtko Korbar znanstveni je savjetnik pri Hrvatskom geološkom institutu, a od zapošljavanja 1997. bavi se regionalnim geološkim istraživanjima područja Dinarida i Jadrana. Pored znanstvenih istraživanja i izrade geoloških karata, angažiran je i na popularizaciji geologije s ciljem podizanja svijesti o značaju nežive prirode u gospodarskom i društvenom napretku Republike Hrvatske. 2016. godine dobio je godišnju nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za područje prirodnih znanosti i matematike, a 2018. je izabran za člana suradnika HAZU pri Razredu za prirodne znanosti.

hr
Skip to content