Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

NOVOSTI

Novi INTERREG projekt MicroDrink pod vodstvom Hrvatskog geološkog instituta

 

Projekt MicroDrink, odobren u prvom pozivuPrograma transnacionalne suradnje Dunavske regije 2021.-2027, započeo je u siječnju 2024. godine. Predvođen Zavodom za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta kao vodećeg partnera, projekt će se implementirati kroz dvije i pol godine, tijekom čega će blisku suradnju ostvariti 11 projektnih i 19 pridruženih partnera iz -9 zemalja.

U fokusu projekta je sveprisutan i rastući problem mikroplastike u vodnim resursima korištenima za vodoopskrbu. Na području Europe svake godine se u okoliš ispusti stotine tisuća tona mikroplastike, čija je pojava zabilježena u svim pritokama i rijeci Dunav. Izloženost mikroplastici posljedično može uzrokovati (eko)toksične poremećaje u izloženim organizmima, a nedostatak standardiziranih metoda uzorkovanja, praćenja i regulacije u vodi za piće predstavlja jedan od ključnih izazova za zemlje dunavske regije. Međunarodna suradnja je od izrazite važnosti s obzirom da onečišćenje mikroplastikom ne poznaje administrativne granice.

MicroDrink projektom osnažit će se suradnja javnih uprava, vodoopskrbnih subjekata i znanstvene zajednice, te odnosi zemalja dunavske regije. Istraživanja mikroplastike u vodnim resursima korištenima u vodoopskrbi provest će se na 9 pilot područja u 8 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Slovenija i Srbija). U svrhu unaprijeđenja razine znanja o mikroplastici, MicroDrink će izraditi online bazu podataka sa sveobuhvatnim pregledom metoda uzorkovanja, laboratorijskih instrumenata i analitičkih postupaka. Projektom će se uspostaviti temelji budućih aktivnosti praćenja mikroplastike i pridonijeti učinkovitoj provedbi recentnih izmjena EU Direktive o vodi za piće koje se odnose za praćenje mikroplastike.

Kick-off meeting održat će se 6. do 8. ožujka u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog geološkog instituta.

hr
Skip to content