Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

Hrvatski geološki institut

ZAVOD ZA MINERLANE SIROVINE

Projekti EU fondova

MINLAND: Mineral Resources in Sustainable Land-Use Planning

Projekt MINLAND je osmišljen kako bi se raspravljalo o izazovima prostornog planiranja iz različitih potreba. Stoga je od velike važnosti osigurati pristup prostoru za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina, uključujući kritične mineralne sirovine u integriranom optimiziranom procesu.

EU je prepoznala važnost zaštite opskrbe metalnim i ostalim mineralnim sirovinama za europske potrebe u Inicijativi o mineralnim sirovinama Europske komisije. Razlozi tomu su to što mineralne sirovine imaju ključnu ulogu u razvoju nove zelene tehnologije, baterija za električne automobile, razvoju gradova i pristupu metalima za europsku industriju. Posljedica formirane strategije bilo je pokretanje poziva H2020 SC5 te je konzorcij MINLAND osvojio projekt.

Projekt MINLAND će slijediti tri glavna cilja: izraditi bazu podataka o postojećim politikama, dati smjernice o povezivanju prostornog planiranja i mineralnih politika, analizirati primjere prostornog planiranja u istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina s obzirom na mineralne politike i politike prostornog planiranja.

Konzorcij MINLAND, kojim koordinira Geološka služba Švedske, temelji se na sudjelovanju iz cijele Europe. Konzorcij se sastoji od partnera i trećih strana čija stručnost uključuje geološke podatke u prostornom planiranju (Eurogeosurveys – krovna organizacija geoloških službi), tijela nadležna za rudarstvo, tijela nadležna za prostorno planiranje, industriju i akademiju. Nadalje ga podržava široka skupina dionika koja obuhvaća tijela vlasti za prostorno planiranje na razini općina i regija te Euromine, World Wildlife Fund, PDAC, UEPG i stručnjake za prostorno planiranje.

Ovaj projekt financira Europska unija u sklopu Horizon2020, okvirnog programa za istraživanje i inovacije. Projekt je službeno započeo 1. prosinca 2017. i trajat će dvije godine.

Web stranice projekta:

http://www.eurogeosurveys.org/projects/current-projects/minland/

http://minland.eu/

Glavni istraživač / voditelj: dr.sc. Željko Dedić

Slobodan Miko

 

Datum početka i kraja projekta: 01.12.2017.-31.12.2019.

Kategorija projekta: H2020 CSA

Ugovoreni iznos financiranja: 10.000,00 €


Status: Završen

Skip to content