Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

NEWS

Svečano lansiranje Nacionalne karte morskih staništa

Svečano lansiranje Nacionalne karte morskih staništa, održalo se u srijedu 3. siječnja 2024. godine s početkom u 11 sati, u prostorijama Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Šetalište I. Meštrovića 63, 21400 Split. Ovaj događaj ne samo da označava završetak jednog od najambicioznijih i najkompleksnijih projekata kartiranja morskih staništa, već i početak nove ere u zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, jednog od najdragocjenijih gospodarskih i prirodnih resursa Republike Hrvatske.

Događaj je okupio znanstvenike i stručnjake koji su radili na ovom ambicioznom projektu, tvrtke partnere te predstavnike Ministarstva gospodarstva i održivog razvoj (MINGOR) Republike Hrvatske (RH). Program u 11:00 sati započeo je uvodnim riječima ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) dr. sc. Živane Ninčević Gladan te dr. sc. Aljoše Duplića, ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode u MINGOR-u, dok je projektne rezultate predstavio dr. sc. Nedo Vrgoč s IOR-a.

Projekt „Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom” provelo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u  periodu od 2018. do 2023. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 11,9 mil EUR, a proveden je u sklopu programskog razdoblja 2014.- 2020. kroz Operativni program konkurentnost i kohezija uz EU sufinanciranje u udjelu od 85 %.

Cilj projekta bio je povećanje znanja i dostupnosti podataka o bioraznolikosti kao temelja za učinkovitu zaštitu ekosustava Jadrana, ali i održivost korištenja prirodnih dobara. Naime, detaljna karta morskih staništa za 51 % Jadrana daje ključne polazne podatke za pametno, održivo korištenje morskih resursa, integralno morsko prostorno planiranje, održive ribarstvo i turizam, odnosno za planiranje održivog gospodarskog razvoja morskih i priobalnih područja.

Samo kartiranje proveo je hrvatski konzorcij, pa je ovaj projekt imao dodanu vrijednost i za hrvatsku znanost i znanstvenike uključene u njegovu provedbu. Uz to očekujemo u narednom razdoblju objavu većeg broja znanstvenih radova temeljenih na podacima prikupljenim kroz ovaj projekt.

Nacionalna karta morskih staništa, plod je neumornog rada više od 200 stručnjaka i 20.000 radnih sati istraživanja u sklopu ovog jedinstvenog projekta. Korištenjem inovativnih metoda, poput daljinskih istraživanja (satelitski i aero snimci), akustičkih tehnologija, podvodnih foto i video istraživanja, ronjenja, korištenja autonomnih ronilica, uzorkovanja sedimenta, naprednog matematičkog modeliranja, te primjene suvremenih metoda obrade i analize prostornih podataka, uz korištenje neuronskih mreža i algoritama strojnog učenja, stvorena je nacionalna karta koja detaljno prikazuje raznolikost i složenost morskih i priobalnih staništa našeg Jadranskog mora.

Zbog svoje kompleksnosti, projekt izrade Nacionalne karte morskih staništa zahtijevao je multidisciplinarni pristup te je pod nadležnošću MINGOR-a okupio stručnjake i znanstvenike u području oceanografije, geologije, ekologije, napredne robotike i umjetne inteligencije iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, tvrtke OIKON d.o.o. – Instituta za primijenjenu ekologiju, Hrvatskog geološkog instituta, Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Hrvatskim hidrografskim institutom, tvrtkama ECOTECH d.o.o, SCIOM d.o.o. i DVOKUT – ECRO d.o.o.

Svaki od ovih partnera doprinio je jedinstvenim znanjem i vještinama, čineći ovaj projekt pravim primjerom uspješne suradnje u ime zaštite i očuvanja našeg Jadrana.

Prilog o projektu “Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa u obalnom moru RH” i lansiranju karte morskih staništa možete pogledati u HRT emisiji More od 14. siječnja 2024. godine (od 8:40 min).

U Dnevniku Nove TV od 16. siječnja 2024. godine prikazan je prilog o novootkrivenim strukturama na dnu Jadranskog mora kod Lastova:

https://novavideo.dnevnik.hr/product/emisije/47355-dnevnik-16-01-2024

Hrvatska ispod valova

en_US
Skip to content