Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

NEWS

Prvo predavanje povodom 70. obljetnice HGD-a

70 godina HGD

70 godina HGD-a

Povodom 70. obljetnice, Hrvatsko geološko društvo organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja. Prvo predavanje iz ciklusa Meteoriti – svemirski glasnici podzemlja održat će prof. dr. sc. Dražen Balen s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u četvrtak 28. listopada 2021. godine u 18 h Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića 14).

70 godina HGD-a

Svojedobno je u uvodniku jednog od vodećih znanstvenih časopisa bilo istaknuto kako o svemiru, pa čak i objektima udaljenim milijunima kilometara, znamo više nego o onome što se nalazi ispod naših nogu unutar vlastitog planeta na dubini od svega desetak kilometara. Ta je činjenica, uslijed nedostatka odgovarajućih alata i metoda kojima možemo istraživati duboko podzemlje, premoštena upotrebom meteorita u geološkim istraživanjima. Različite vrste meteorita opisuju nam faze nastanka svemira, Sunčevog sustava kao i unutarnju građu planeta te u svojim mineralima nose pomalo skrivene zapise o postanku, ali i evoluciji planeta nalik Zemlji (terestrički planeti). Na taj način proučavanjem meteorita geolozi indirektno dolaze do spoznaja o našem podzemlju čime oni postaju pravi glasnici s neba. Što nam donose ti misteriozni glasnici, kako se odvijaju znanstvena istraživanja, zašto nam je unutrašnjost planeta još uvijek prilična zagonetka, utječu li meteoriti na planete, utječu li na nas i kakav je značaj meteorita iz Hrašćine – možete poslušati, ali i aktivno pitati u predavanju.

Dražen Balen, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, drbalen@geol.pmf.unizg.hr

Dražen Balen

Dražen Balen

Dražen Balen doktorirao je 1999. godine u području prirodnih znanosti, znanstvenom polju geoznanosti − geologija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1991. godine zaposlen je na PMF-u gdje je 2016. godine izabran u znanstveno-nastavno zvanje redoviti profesor u trajnom zvanju. Predaje kolegije vezane uz petrologiju i geokemiju na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju PMF-a. U znanstvenim istraživanjima bavi se petrologijom i geokemijom magmatskih i metamorfnih stijena s naglaskom na istraživanja akcesornih minerala, geotermobarometriji i rekonstrukciji P-T-t evolucijskih puteva magmatskih i metamorfnih stijena i s time povezanih geodinamskih procesa. S meteoritima se tijekom znanstvene karijere susretao tek povremeno tijekom posjeta zbirkama u Beču, Berlinu, Londonu, Parizu i Washingtonu DC te oni ostaju jedna od brojnih ljubavi još od ranih hobističkih dana.

en_US
Skip to content