Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

NEWS

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2021. godinu za područje prirodnih znanosti dodijeljena dr. sc. Petri Bajo

Hrvatska akademija znanosti i umjestnosti svake godine dodjeljuje Nagradu za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj te je tako i ove godine na sjednici održanoj 30. ožujka predsjedništvo jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli nagrada HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Sa ponosom možemo objaviti da će nagrada iz područja prirodnih znanosti biti uručena našoj kolegici, višoj znanstvenoj suradnici Hrvatskoh geološkog insituta, dr.sc. Petri Bajo, što je samo još jedno u nizu priznanja za izniman rad. Nagrada je dodijeljena za znanstvena istraživanja o paleoklimatskim promjenama tijekom prošlosti na temelju geokemijskih značajki siga, objavljena u 24 znanstvena rada u posljednjih 5 godina te za otkriće uloge orbitalnih parametara Zemlje na razvoj i trajanje prijelaza između hladnijih i toplijih razdoblja (glacijala i interglacijala) u pleistocenu. Znanstveni rad objavljen je u ožujku 2020. godine u časopisu Science: Petra Bajo, Russell Drysdale, Jon Woodhead, John Hellstrom, David Hodell, Patrizia Ferretti, Antje Voelker, Giovanni Zanchetta, Teresa Rodrigues, Eric Wolff, Jonathan Tyler, Silvia Frisia, Christoph Spötl, Anthony Fallick. 2020. Persistent influence of obliquity on ice-age terminations since the Middle Pleistocene Transition. Science 367 (6483): 1235-1239, DOI: 10.1126/science.aaw1114.

https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaw1114

Dodjela Nagrada HAZU održat će se u petak 29. travnja 2022. s početkom u 13 sati u atriju palače HAZU na Trgu N. Š. Zrinskog 11 u Zagrebu.

Ostale dobitnike nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za 2021. godinu možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.info.hazu.hr/en/2022/04/dobitnici-nagrada-hrvatske-akademije-znanosti-i-umjetnosti-za-2021-godinu/ .

 

Petra Bajo

dr.sc. Petra Bajo

en_US
Skip to content