Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

Croatian Geological Survey

NEWS

Peto predavanje povodom 70. obljetnice HGD-a

70 godina HGD

70 godina HGD-a

Povodom 70. obljetnice, Hrvatsko geološko društvo organizira ciklus popularno-znanstvenih predavanja.
Peto predavanje iz ciklusa – Geološka šetnja Zagrebom održat će dr. sc. Karmen Fio Firi, u četvrtak  02. prosinca 2021. godine u 18 h u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Antuna, Ivana i Vladimira Mažuranića 14).
geološka šetnja Zagrebom

Bilo da smo stanovnici grada Zagreba, ili tek usputni prolaznici, ulicama grada najčešće prolazimo u žurbi, bez da se osvrnemo po čemu sve hodamo, kraj kakvih zgrada prolazimo, koji su nam sve spomenici na putu… Znamenitosti koje su nam manje ili više poznate vrlo su često izgrađene od prirodnog kamena koji predstavlja i dio geološke povijesti Zemlje.
Ova prezentacija uključuje pregled nekoliko istaknutih trgova, ulica i građevina grada Zagreba, uz poseban osvrt na osnovne tipove stijena (sedimentne, magmatske, metamorfne), a posebice one koje se eksploatiraju na području Hrvatske. Kod sedimentnih stijena govorit će se i o prisutnom fosilnom sadržaju. Na ovaj ćemo način povezati osnovne geološke pojmove s turističkim, kulturnim i povijesnim aspektom grada, čime dolazimo do potpunije slike izgradnje našeg grada kroz povijest. Više informacija o samoj geološkoj šetnji dostupno je na: http://geoloskasetnjazagreb.com/.

dr.sc. Karmen Fio Firi, Prirodoslovno-matematički fakultet, karmen.fio@geol.pmf.hr

Karmen Fio

dr.sc. Karmen Fio Firi

Karmen Fio Firi, rođena je 1980. g. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirala je geologiju 2005. g., a 2010. g. obranila doktorsku disertaciju vezanu uz najveće izumiranje u geološkoj prošlosti Zemlje i problematici granice perm‒trijas u području Dinarida. Na Geološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu radi od 2006. g., a od 2018. g. kao docentica.

 

NAPOMENA: Za prisustvovanje predavanju potrebno je predočiti Covid potvrdu i koristiti maske!

en_US
Skip to content