Home > Institut > novosti : Posjet mladih čakovečkih geografa

Posjet mladih čakovečkih geografa

Staša Borović (tekst) i Kristijan Colussi (fotografije)

 

U srijedu, 17. 10. 2012. godine, Hrvatski geološki institut (HGI) posjetili su učenici I. Osnovne škole Čakovec pod vodstvom prof. Danijele Perenc – Jaušovec. Radi se o učenicima sedmih i osmih razreda koji pohađaju dodatnu nastavu iz zemljopisa. Budući da je razumijevanje fizičke geografije nemoguće bez geološke podloge, cilj je bio da se učenici upoznaju s geologijom kao jednom od temeljnih grana prirodnih znanosti te s djelatnošću geologa u HGI-u.
Prezentirana je povijest HGI-a, geološka kartografska djelatnost te aktualni projekti Instituta. Uz  to, za učenike je obrađena i zavičajna tema o pitkim i geotermalnim vodama kao bogatstvu Međimurja.
Kako ne bi sve ostalo na riječima, učenici su obišli i pojedine laboratorije HGI-a gdje su se upoznali s pripremom uzoraka, atomskim apsorpcijskim spektrofotometrom, rendgenskim difraktometrom te metodama određivanja čvrstoće u geomehaničkom laboratoriju (Schmidtov čekić i Point load test). Obilazak je završen razgledavanjem zbirke stijena i fosila.
Osim spoznaja o geologiji stečenih ovim posjetom, zainteresirani će učenici moći naučiti više o geokemijskim obilježjima, mineralnim sirovinama te geotermalnim i mineralnim vodama R. Hrvatske iz izdanja HGI-a koja su darovana školskoj biblioteci.

radionica

Učenici na predavanju

 

radionica

Geomehanički laboratorij – Schmidtov čekić i PLT

 

radionica

Obilazak geološke zbirke