Home > Institut > Novosti > Tradicionalna godišnja stručna ekskurzija HGI 2012.

Tradicionalna godišnja stručna ekskurzija HGI 2012.

Za Novosti:  Tea Fluksi i dr.sc. Miron Kovačić

 

U srijedu 13. lipnja 2012. zaposlenici Hrvatskog geološkog instituta bili su na tradicionalnoj godišnjoj stručnoj ekskurziji. Polazak je bio u 8 sati ispred zgrade Instituta. Veselo je druženje počelo već u autobusu, a nastavilo se i na prvom stajanju za jutarnju kavu, koju su mnogi jedva dočekali. Nakon kave krenuli smo u ciglanu Wienerberger u Ilovcu kraj Karlovca. Tamo smo vidjeli na koji način se i iz kojih materijala proizvodi cigla. Ljubazni domaćini, tehnolozi  Wienerbergera, proveli su nas kroz sve pogone ciglane i prezentirali nam tehnologiju proizvodnje. U krugu ciglane posjetili smo tvrtku za proizvodnju keramike iz koje se proizvode raznovrsni ukrasni predmeti, među kojima najviše ima suvenira. Mnogi sudionici ekskurzije iskoristili su tu priliku te kupili neke od suvenira koji su ručno rađeni i oslikani. Nakon razgledavanja ciglane krenuli smo do ležišta pijeska Brezovi rebar na kojem se vadi dio sirovine za proizvodnju cigle. Mjesto na kojem se nalazi ležište, nakon višednevnih kiša izgledalo je posebno. Kako je vrijeme kad smo mi tamo pristigli zaista bilo lijepo, plavo je nebo bilo prekrasno u kontrastu sa nijansama crvenog pijeska.
Na tom mjestu o geološkim istraživanjima ležišta, koje već više godina provodi Hrvatski geološki institut, te o rezervama i značajkama sirovine govorio nam je voditelj tih istraživanja mr.sc. Željko Kastmüller.
Drugi dio ekskurzije odvijao se na Petrovoj gori, gdje smo prvo uživali u gastronomskim i enološkim specijalitetima lovačkog doma, a onda krenuli na vrh Petrove gore posjetiti vrlo impresivan, ali tijekom rata devastiran, a sada zapušten memorijalni kompleks NOB-a. Kompleksom dominira visoka građevina nekadašnjeg muzeja, i mnogi su odmah krenuli na vrh uživati u prekrasnom pogledu. U blizini, usred šume nalaze se ostaci pavlinskog samostana iz 14. st. i grob posljednjeg hrvatskog kralja "narodne krvi" Petra Svačića. Planina Petrova gora prije se zvala Gvozd, što znači šuma, no nakon kraljeve pogibije dobila je svoje današnje ime. Nakon razgledavanja, umorni, ali zadovoljni, vratili smo se do lovačkog doma, gdje smo se u ugodnom društvu zabavljali uz glazbu i ples. Pljusak koji nas je zadesio u kasnim popodnevnim satima nije prekinuo zabavu, već nas samo osvježio i pripremio za povratak. Na povratku u Zagreb u autobusu je bilo veselo. Bilo je duhovitih doskočica, a pričalo se i o dojmovima s izleta kojeg ćemo se još dugo sjećati.

Hrvatski geološki institut

HGI-CGS
Sachsova 2
P.O.Box 268
HR-10000 Zagreb

T: +385 1 6160 888
F: +385 1 6144 718